ΕΛΛΑΔΑ: 2ο ΤΑΞΙΔΙ: ΣΚΡΑ

Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΛΙΜΝΗ



Γιατί Σκρα

…  επειδή Γαλάζια Λίμνη σε πράσινο φόντο δεν μπορείς να δεις πουθενά αλλού   
…. επειδή θα νιώσεις ότι ζεις σε μέρη ξωτικά     
…  επειδή μόνο σε κινηματογράφο έχει ξαναδεί τέτοιο τοπίο    
… επειδή μπορείς να απολαύσεις υπέροχο φαΐ στο γειτονικό ομώνυμο χωριό, πίνοντας το κατακόκκινο σαν αίμα φημισμένο κρασί των Φανών 


Ιστορία

Η Μάχη του Σκρα θεωρείται μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο.
    Η περιοχή του Σκρα στον σημερινό νομό του Κιλκίς, είχε οχυρωθεί αμυντικά από τους Βούλγαρους, οι οποίοι και παρενοχλούσαν τα Συμμαχικά στρατεύματα ιδίως δυτικά του Αξιού ποταμού. Έτσι αποφασίστηκε από τον Γάλλο επικεφαλής αρχιστράτηγο Γκυγιωμά η κατάληψη της περιοχής από μονάδες του ελληνικού Σώματος Στρατού Εθνικής Αμύνης, επικεφαλής του οποίου ήταν ο αντιστράτηγος Εμμανουήλ Ζυμβρακάκης. Οι ελληνικές δυνάμεις αποτελούταν από 5 συντάγματα πεζικού με συνολικό αριθμό 14.546 μαχητές, και 287 βαρέα και ελαφρά πυροβόλα. Απέναντι οι Βούλγαροι παρέτασσαν ίση περίπου δύναμη πεζικού και πυροβολικού. Η επίθεση ξεκίνησε στις 16(29) Μαΐου 1918 και παρά την ισχυρή αντίσταση των βουλγαρικών δυνάμεων ο ελληνικός στρατός τους υπερφαλάγγισε. Την επομένη 17 Μαΐου στις 6:30 το πρωί το Σκρα είχε καταληφθεί. Οι Βούλγαροι προσπάθησαν το απόγευμα με λυσσώδης αντεπιθέσεις να το ανακαταλάβουν, αλλά ο ελληνικός στρατός κράτησε τις θέσεις του. Οι απώλειες των Ελλήνων, όμως ήταν βαρύτατες. Συνολικά υπήρξαν, νεκροί: 29 αξιωματικού, 412 οπλίτες, τραυματίες 69 αξιωματικοί και 2.135 οπλίτες. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτές (80%) τις υπέστη το 5ου Σύνταγμα της Μεραρχίας Κρήτης, που δέχτηκε το κύριο βάρος της βουλγαρικής αντεπίθεσης.
      Η «Νίκη του Σκρα» όπως αναφέρεται στην ελληνική στρατιωτική ιστορία, εξέπληξε συμμάχους και εχθρούς με βάση την πολύ καλή οχύρωση που είχαν οι Βούλγαροι σε ένα μέτωπο 12 χιλιομέτρων με 1 – 2 χιλ. βάθος και με δεδομένο πως το Μάρτιο του 1917 απέτυχε να κάνει το ίδιο η 122η Μεραρχία των Γάλλων.
Διαδρομή

   Ξεκινώντας από Θεσσαλονίκη χρειάζεσαι μιάμιση ώρα με αυτοκίνητο ή μια ώρα με μηχανή. Παίρνοντας τον δρόμο για Κιλκίς, στρίβεις για Πολύκαστρο. Συναντάς στην διαδρομή σου την Αξιούπολη. Μπαίνει μέσα στην πόλη και ακολουθείς έναν ανηφορικό δρόμο με προορισμό Φανοί – Σκρα.  Από κει και πέρα η διαδρομή εξελίσσεται σε ένα πανέμορφο τοπίο, ανεβοκατεβαίνοντας βουνά, περνώντας μέσα από δάση και πάνω από τον ποταμό Αξιό. Φτάνουμε και μπαίνουμε μέσα στο χωριό Φανός. Ένα μικρό χωριουδάκι που όλοι οι κάτοικοί του ασχολούνται με την οινοποιεία. Μπορείς να προμηθευτείς κρασί από όποιο σπίτι και να ζητήσεις. Βγαίνοντας από τον Φανό με κατεύθυνση το Σκρα, ακλουθώντας (εκτός διαδρομής) ένα χωματένιο δρόμο, μπορεί να πάει κάποιος στο μνημείο πεσόντων των Γάλλων στρατιωτών. Δυστυχώς ο δρόμος είναι βατός μόνο με 4Χ4 και η εγκατάλειψη έχει εξαφανίσει του τάφους των Γάλλων μαχητών.   
   Μετά από μια ακόμη πιο ωραία διαδρομή, ο δρόμος βγαίνει σε ένα κεντρικό δρόμο. Στα δεξιά μας στα 500 μέτρα είναι το Σκρα, ενώ αριστερά ο δρόμος συνεχίζει για Αρχάγγελο. Στο χωριό Σκρα βρίσκεται το μεγάλο μνημείο των πεσόντων και ένα ενδιαφέρον μουσείο με αντικείμενα της εποχής, κυρίως από την ίδια την μάχη, αλλά και στρατιωτικούς χάρτες, γράμματα στρατιωτών, προσωπικά αντικείμενα και πίνακες ζωγραφικής με θέμα την μάχη και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν. Στο χωριό υπάρχουν δύο ταβέρνες με υπέροχο φαΐ και καταλύματα για να περάσεις το βράδυ.
    Συνεχίζοντας προς Αρχαγγέλους στρίβουμε για το χωριό Κούπα και από κει για τους καταρράκτες. Ο δρόμος για τους καταρράκτες είναι χωματένιος, αρκετά καλός, και σταματάει σε ένα μεγάλο πλάτωμα, όπου αφήνεις το αυτοκίνητο. Από κει και μετά συνεχίζεις πεζός. Η απόσταση δεν είναι μεγάλη, ούτε ιδιαίτερα επίπονη. Στο τέλος της κατηφόρας βρίσκεσαι σε ένα καταπράσινο πλάτωμα. Δεξιά υπάρχει ένα ποταμάκι, που αν δεν έχει πολύ νερό και το περάσεις θα βρεις τον παλιό μύλο και το μέρος που στρατοπέδευαν οι Ελληνικές μεραρχίες στην γνωστή μάχη. Μπροστά σου υπάρχει μια μεγάλη γέφυρα, που ουσιαστικά είναι η είσοδος στον πιο παραδεισένιο χώρο που μπορούσες να φανταστείς.

Οι καταρράκτες

Ένα πλακόστρωτο δρομάκι σε οδηγεί στα βασικά μέρη. Στον Μικρό καταρράκτη στην Γαλάζια λίμνη και στον Μεγάλο καταρράκτη. Σχετικά άγνωστος είναι ο μεγάλος καταρράκτης της κορυφής. Για να πας σκαρφαλώνει στο βουνό ακριβώς δίπλα από τον Μεγάλο καταρράκτη. Δεν είναι κάτι το δύσκολο, και το θέαμα που θα αντικρίσεις θα σε αποζημιώσει. Από δω και πέρα μιλάνε οι εικόνες:



Οι μικροί Καταρράκτες: Δίπλα στον διάδρομο που περπατάς 
μπορείς να δεις απολιθωμένα δέντρα




Η Γαλάζια Λίμνη, από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες



Ο Μεγάλος Καταρράκτης 



Οι καταρράκτες της κορυφής


Τοπία στον χώρο των καταρρακτών 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου