ΕΛΛΑΔΑ, 3ο Ταξίδι: ΛΗΜΝΟΣ

(ΜΕΡΟΣ 3ο)
ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ


Αξιοθέατα της Λήμνου

Σπηλιά του Φιλοκτήτη
Κοντά στον ναό των Καβείρων βρίσκεται η σπηλιά του Φιλοκτήτη. Σύμφωνα με τον Μύθο πηγαίνοντας για Κολχίδα  κατά την Αργοναυτική εκστρατεία ο Φιλοκτήτης τραυματίστηκε στο πόδι σε ένα κυνήγι αλλά επέμενε να ακολουθήσει το Ιάσονα μέχρι το τέλος της εκστρατείας. Επειδή κινδύνευε με γάγγραινα προσποιήθηκαν ότι σταματούν για εφόδια στην Λήμνο, στέλνοντας τον Ηρακλή και τον Φιλοκτήτη. Ο Ηρακλής τον παραπλάνησε και έτσι τον εγκατέλειψαν εκεί και τον ξαναπήραν στο γυρισμό. Ο Φιλοκτήτης έμεινε όλο αυτό το διάστημα σ' αυτήν την σπηλιά. Έχει είσοδο από την θάλασσα, για όσους ξέρουν καλό κολύμπι, αφού βουτάς σε βραχώδη μέρος, αλλά και από μια σχισμή του βράχου από την κορυφή της σπηλιάς. Άγριο, μαγευτικό τοπίο.



Αμμοθίνες (Παχιές Αμμουδιές)
Εντελώς διαφορετικό τοπίο στις αμμοθίνες. Χάνονται τα βραχώδη βουνά και η γαλάζια θάλασσα. Μπροστά στα μάτια σου ξεχύνονται 3 ολόκληρα βουνά από ατελείωτη καυτή άμμο. Η μοναδική ελληνική έρημος, βρίσκεται μετά το χωριό Κατάλακος. Πριν φτάσεις στην καταπληκτική παραλία Γομάτι, στρίβεις αριστερά στο δρομάκι που ακολουθεί το βουνό. Υπάρχει μικρή ξύλινη πινακίδα. Ο δρόμος χωμάτινος, αλλά αρκετά καλός και για μικρά επιβατικά, σταματάει στο πουθενά σε ένα πλάτωμα περιτριγυρισμένο από ρίγανη και θυμάρι. Δυο βήματα παραπέρα η "ελληνική Σαχάρα" αν και μικρογραφία σε περιμένει. Μην την υποτιμάς. Επισκέψου την προετοιμασμένος.





Παναγιά η Κακαβιώτισα
Εκκλησάκι που λειτουργεί κάθε 15 Αυγούστου. Μοναδικός τόπος κυρίως για όσους αγαπούν τα βουνό και λιγότερο για τους πιστούς. Βγαίνεις στον περιφερικό της Μύρινας από την πλευρά του επιβατικού λιμανιού (νέα αποβάθρα), και μετά από 2 - 3 χιλιόμετρα στρίβεις για την χωματερή. Χωματένιος δρόμος σε καλή κατάσταση. Παρκάρεις το αυτοκίνητο στο πλάτωμα - πάρκινγκ απέναντι από την χωματερή. Από ακολουθεί πεζοπορία - ανάβαση ακολουθώντας τα άσπρα σημάδια του μονοπατιού. Ανάλογα με το πόσο συνηθισμένος είναι κάποιος σε τέτοιες διαδρομές και πόσο "χαζεύεις" το φανταστικό τοπίο γύρω σου. η διαδρομή κρατάει 40λεπτά με 1 ώρα. Για την περιγραφή του τοπίου αρκεί να ειπωθεί ότι περνάς μέσα από τον κρατήρα ηφαιστείου. Σβησμένο βέβαια εδώ και αιώνες, με αποτυπωμένα όμως τα σημάδια της τελευταίας του έκρηξης. Βράχια που έλιωσαν και αμέσως πάγωσαν. Ανάγλυφοι από το χέρι του καλύτερου τεχνίτη όλων των εποχών. Την θεά φύση. Το εκκλησάκι είναι μια μάντρα που κλείνει την είσοδο μια μικρής σπηλιάς στην κορυφή του βουνού. Στους δίπλα βράχους βλέπεις ηφαιστειακές τρύπες, που κάποια βυζαντινή εποχή ήταν κοιτώνες ασκιτών. 





Σπηλιά της Φώκιας
Δεν ξέρω αν κάποτε ζούσαν φώκιες σε τούτο το μέρος. Αλλά η ιδιαιτερότητα του είναι φανερή σε όποιον έρθει εδώ, στην περιοχή του Μούδρου. Μπορείς να πας κολυμπώντας από τον κολπίσκο Μικρό Φαναράκι ή από τον γύρω δρόμο με αυτοκίνητο που θα βρεθείς στην κορυφή της. Μέσα μπορείς να μπεις και από εκεί. Υπάρχει και ένα "μυστικό" θαλάσσιο μονοπάτι πάλι απ' το Μικρό Φαναράκι. Για κάποιον που έχει ύψος 1,7 τουλάχιστον μπορεί να πάει περπατώντας μέσα απ' το νερό. Μία μοναδική γραμμή για όσους δεν ξέρουν καλό κολύμπι και έχουν υπομονή να το ανιχνεύουν. Αυτό που εντυπωσιάζει στην Σπηλιά της Φώκιας είναι τα έντονα χρώματα των τοιχωμάτων της. 




Αλυκή
Η μια από τις δύο λίμνες της Λήμνου είναι μια φυσική αλυκή, όπως λέει και το όνομά της. Θα την συναντήσεις πηγαίνοντας για Πλάκα μπροστά απ' την απέραντη παραλία Μεγάλο Κέρος. Λίμνη τον χειμώνα, ατελείωτο αλάτι το καλοκαίρι.




Κάστρο Μύρινας

Το κάστρο της πόλης καλύπτει έκταση 144 στρεμμάτων. Σε μια πρώιμη μορφή κτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα και οι οχυρώσεις του ενισχύθηκαν το 1185 από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Α΄ Κομνηνό. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ό,τι υλικό είχε απομείνει από την κλασική ακρόπολη της πόλης, η οποία έτσι εξαφανίστηκε. Τη σημερινή του μορφή απέκτησε στα χρόνια της ενετοκρατίας από το Φιλόκαλο Ναβιγκαγιόζι (1207-14) και το γιο του Λεονάρδο (1214-60). Στη συνέχεια επισκευάστηκε και συμπληρώθηκε πολλές φορές: το 1361 από τον Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγο, το 1477 από τον Ενετό διοικητή Φραγκίσκο Πασχαλίγκο και στα τέλη του 16ου αιώνα από τους Οθωμανούς. Έχει τριπλό τείχος με 14 πύργους συνολικά, ύψους έως 8 μ. και πάχους 1,5 μ., το οποίο προστάτευε βαθιά τάφρος στα ανατολικά, σήμερα εξαφανισμένη. Στο κάστρο ζουν ελάφια, που ο Δήμος τα έφερε την δεκαετία του '80, από την Ρόδο. Μπορεί να τα δεις τυχαία σε κάποια ανάβασή σου ή το απογευματάκι στην καφετέρια που βρίσκεται προς την πλευρά του Ρωμέικου Γυαλού, όπου κατεβαίνουν να φάνε.

Ο Ρωμέικος Γυαλός από το κάστρο
Ελάφια στο κάστρο της Μύρινας

Ερωδιοί και Φλαμέγκο
Στην Χορταρολίμνη, την δεύτερη μετά την Αλυκή λίμνη, και στην παραλία του χωριού Κούταλη, τροπικές εικόνες με τα εκατοντάδες ξωτικά πουλιά δίνουν άλλο τόνο στις διακοπές.
Φλαμίγκος

Ανάγλυφα Πετρώματα
Ο Κατάλογος των έργων τέχνης στην Λημνιώτικη φύση, είναι μακρύς. όπου και να πας όπου και να κοιτάξεις.


Άγιος Ερμόλαος
Άγιος Ερμόλαος
Άγιος Ερμόλαος
 Άγιος Σώζων (φυσικές κατάλευκες μπανιέρες)
 Ακρωτήριο Φαρακλό
  Ακρωτήριο Φαρακλό
  Ακρωτήριο Φαρακλό
Γομάτι


Οι παραλίες της Λήμνου 
(Συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου