ΕΛΛΑΔΑ, 4ο Ταξίδι: ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ

(ΜΕΡΟΣ 3ο)
Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ 


Από ομορφιά σε ομορφιά (συνέχεια)

Γλυκή
Η Γλυκή απέχει επίσης 15 λεπτά, από Πάργα και Λούτσα. Είναι ένα πανέμορφο χωριό στις όχθες του Αχέροντα. Ταβέρνες πάνω στο νερό, απίστευτη δροσιά όταν όλα γύρω σου θα φλέγονται. Πορείες στο ποτάμι  κάτω από τα πλατάνια, δεκάδες πηγές όπου μπορείς να πιεις νερό, κατασκηνωτές στις όχθες (κυρίως Ιταλοί), και δεκάδες «τρελοί» που με μαγιό κάνουν βουτιές στα παγωμένα νερά του. Το βάθος του ποταμού είναι μικρό. Μπορείς να περπατάς μέσα (βάθος ως τον αστράγαλο) αλλά σε σημεία βαθαίνει και χρειάζεται να κολυμπήσεις, αν θέλεις να πας, για παράδειγμα, στην «Σκάλα της Τζαβέλαινας» μέσα από το ποτάμι. 


Αχέροντας                                       Η πηγή του στοιχειού 

Ερείπια της Βασιλικής στην Γλυκή
 Περπατώντας στον Αχέροντα


Η Σκάλα της Τζαβέλαινας
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μονοπάτι που πιθανώς το όνομά του το πήρε επειδή το χρησιμοποιούσε η Τζαβέλαινα. Για την «Σκάλα της Τζαβέλαινας», υπάρχει δρόμος πάνω απ' το ποτάμι, που σταματάει σε ένα εγκαταλελειμένο τούνελ. Ο δρόμος σταμάτησε μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων γιατί θα κατέστρεφε το τοπίο. Ακολουθώντας την "Σκάλα" κατεβαίνεις στο ποτάμι και ανεβαίνεις στο απέναντι βουνό. Από εκεί συναντάς τον παλιά νερόμυλο και  μέσα από ένα μαγευτικό τοπίο σε 2 με 3 ώρες μπορείς να φτάσεις στην γέφυρα του Ντάλα και στο γνωστό Κούγκι. 




Το μονοπάτι προς την Σκάλα της Τζαβέλαινας
Η Σκάλα της Τζαβέλαινας
Στον παλιό νερόμυλο
Ο Αχέροντας από την Σκάλα
Η γέφυρα του Ντάλα

Το Σούλι
Από την "Σκάλα" φτάνεις στο Κούγκι στην κορυφή του βουνού. Ο χώρος μπροστά του χαμηλά έχει γίνει χώρος εκδηλώσεων. Απέχει 2 λεπτά με αυτοκίνητο από το Σούλι. Στο Σούλι μπορείς να δεις τα σπίτια του Μπότσαρη, του Τζαβέλα και άλλων Σουλιωτών αγωνιστών. Μόνο τα μνημεία και οι μαρμάρινες πλάκες θυμίζουν στους επισκέπτες την παλιά δόξα. Γενικά υπάρχει εγκατάλειψη και τα παράπονα των κατοίκων θα τα ακούσεις μόλις κάτσεις για καφέ στο μοναδικό καφενείο του χωριού. Υπάρχει δρόμος για πας και με αυτοκίνητο, περίπου 30 – 40 λεπτά από Γλυκή, στην διαδρομή θα δεις τις «περίεργες» αγελάδες του Σουλίου που είναι μικρές σαν μεγαλόσωμες κατσίκες.
 
 
 Το Σούλι (Κακοσούλι)
 Κιάφα. Ο πύργος
 Η κοινότητα.
 Το Κούγκι (στην κορυφή) και ο χώρος εκδηλώσεων (χαμηλά)
Πλάκα με την απάντηση του
Πάνου Τζαβέλα στον Αλή πασά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου